Spökåldern: 4 Bästa Sätten Att Hantera Spökåldern
- Under spökåldern (5-7 månader) kan hundar blir rädda och oroliga kring personer, främmande föremål, hundar etc.
- Ett tyngdtäcke gjort för hundar är en stor hjälp, det kan lugna oro & rädsla från spökåldern till vuxen hund. Använd ett tyngdtäcke i vardagen och i läskiga situationer som åska, fyrverkerier eller vid separationsångest.
- Fortsätt träna och socialisera din hund
- Var konsekvent med gränser och regler
- Hantera problematiska beteenden på ett positivt sätt
Vad är spökåldern?
När en hund börjar bli könsmogen, omkring 5-7 månader, så fylls hunden av hormoner som gör hunden osäker och rädd. Under den här perioden ser hunden “spöken” dvs den blir rädd för helt ofarliga saker. En hund som tidigare var lugn och orädd kan nu bli rädd och ängslig kring saker den inte var rädd för tidigare. Det är vanligt att hunden blir rädd för personer, hundar, djur, främmande föremål, saker som fladdrar, bilar, ljud eller sin egen spegelbild. Det är också vanligt i spökåldern att en hund får en negativ association till något den är rädd för. Tex kan din hund bli skrämd av en bil på en viss gatan och därför inte vilja gå på den gatan i framtiden.
Tyngdtäcke
Under spökåldern kan ett tyngdtäcke gjort för hundar vara till stor hjälp (det är viktigt att det är gjort för hundar!). Ett sådant tyngdtäcke ger ett jämnt & försiktigt tryck över hela kroppen vilket skapar ett långvarigt lugn. Det är ett effektivt sätt att minska stress och oro genom hela hundens liv. Täcket kan också användas i läskiga situationer så som åska, fyrverkerier eller separationsångest.
Fortsätt träna och socialisera
Trots att din hund kan verka som den redan har lärt sig allt, är det viktigt att fortsätta träna och utsätta den för olika situationer och människor. Socialisering är nyckeln för att undvika rädslor och oönskat beteende senare i livet.
Var konsekvent med gränser och regler
Under spökåldern kan din hund testa gränserna och utmana auktoriteten. Det är viktigt att du förblir konsekvent med de regler och gränser som du har etablerat för att undvika att din hund utvecklar dåliga vanor.
Hantera problematiska beteenden på ett positivt sätt
Om din hund utvecklar problematiska beteenden, som att tugga på möbler eller dra i kopplet, är det viktigt att hantera dessa beteenden på ett positivt sätt genom att använda belöningsbaserad träning istället för straff. Positiv förstärkning är mer effektivt för att forma önskat beteende hos din hund. Vad tycker du?